Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  GaleriGaleri  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 uzun sac ve sac bakimi hakkinda

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
bozkurt genc
Yönetici
Yönetici
bozkurt genc


Mesaj Sayısı : 133
Kayıt tarihi : 11/02/08
Yaş : 37
Nerden : STUTTGART

uzun sac ve sac bakimi hakkinda Empty
MesajKonu: uzun sac ve sac bakimi hakkinda   uzun sac ve sac bakimi hakkinda EmptyÇarş. Şub. 13, 2008 1:53 pm

--------------------------------------------------------------------------------

Tek bir saç telinin kalınlığı 0.02mm - 0.04mm arasıdır.

· Sarışın bir kafa derisinde, kızıl veya koyu renkli olanlara nazaran daha çok saç teli bulunur.

· Bir saç teli, aynı kalınlıktaki demir kadar güçlüdür.

· Kafa derisinde ortalama 100.000 saç teli bulunur.

· Günde 40 ile 100 saç teli dökülmesi normaldir.

· Saç kökü, günde 0.35mm uzunluğunda saç teli üretir / iter. Bu da saç telinin yaklaşık olarak 1 ayda 1cm uzaması demektir. Uzama oranı kişiye, yaşa, diyete,vs. göre değişir.



· Sağlıklı bir saç telinin ömrü ortalama 2 - 6 yıldır. Saç teli ömrü, kişinin azami saç uzunluğunu belirler. Bel uzunluğu için yaklaşık 6 senelik saç teli ömrü gerekir, ki buna periyodik kırık aldırmalar dahildir. Saç teli ömrü 2 sene olanların bel uzunluğuna ulaşmaları mümkün değildir.


· Saç için doğru vitaminler de önemlidir. A vitamini eksikliği, saçları kırılganlaşır ve kepek oluşumunu arttırır. B1 veya B6 vitaminleri eksikliği, saç dökülmesine sebebiyet verir. C vitamini saç köklerini uyarır ve saç uzamasını ve saç tellerindeki pigment üretimini düzene sokar. B12 vitamini, saç köklerini besler.



· Kalitesiz ve pürüzlü dişlere sahip taraklar ve keskin kenarlı tokalar saç telinin dokusuna hasar verir. Böyle bir hasarda saç teli kolaylıkla kopabilir veya düğümlenmelere yol açabilir.



· Kırıklar genelde sert fırçalama / tarama yüzünden olur, özellikle de saç ıslakken. Bununla birlikte saç teli, doğal elastikiyetini kaybedecek şekilde kuruduğunda da kırılabilir. Kırıklar zamanla iki yana açılır ve bu da saçın uzamasını sekteye uğratır.



· Sert ve keskin her şey saça zarar verebilir. Saça karşı güç kullanmak da saça zarar verir. En basitinden, yandaki fotoğrafta basit bir saç lastiğiyle zarar gören bir saç teli görünüyor. Saç lastikleri saça genelde güç kullanılarak takılır ve bu gerilim saç tellerini deforme edebilir. En güzeli, küçük saç lastiklerinden ziyade, geniş ve büyük saç bantları kullanmaktır.


· Saç tellerinin, orijinal hallerine dönmek gibi bir huyu vardır. Düz saçlara at kuyruğu yapılıp çözüldüğünde dalgalı olsa da, yıkandıktan sonra tekrar düzleşir. Gevşek bağlama usulleri, at kuyruğu, topuz ve diğer saç stilleri saça zarar vermez. Saç tellerine karşı güç kullanmayın yeter.

· Konu saç bakımına geldiğinde saçları ipeğe benzetebiliriz. İpekli giysiler nasıl yıkanır? Çamaşır makinesine atıp, yüksek derecede ısıyla, en ucuz deterjanla, yüksek devirde, ve sıkma programında mı? Eğer böyle bir şey yaptıysanız sonuçlarını görmüşsünüzdür.

· Saçları yıkamak için direkt musluk suyu ısısı idealdir. Neden saçlar için sıcak yerine soğuk su idealdir? Çünkü sıcak su, kafa derisindeki doğal yağı eritir. Bu doğal yağ, saçı tararken veya fırçalarken tüm saç tellerine dağılır ve koruma ve parlaklık sağlar. Bırakın bu yağ kalsın. Jojoba yağı gibi ilave ürünler de iyidir ama asla kafa derisinin ürettiği orjinali gibi değildir. Ayrıca sıcak su saç telinin dış katmanlarındaki pul dokuyu genişletip açar ve saç telinin gövdesini daha korumasız kılar. Lütfen saçınız için sıcak su kullanmayın. Aslında teniniz için de kullanmayın. Günümüzdeki pek çok cilt rahatsızlığı, çok sık ve çok sıcak suyla yıkanmaktan oluşmaktadır.

· Duş almadan önce saçlarınızı tarayın ya da fırçalayın. Bu, saç tellerini bir hizaya sokar ve duş esnasında saçların dolaşmasını önler. Duş esnasında saçlarınızı mümkün olduğunca hareket ettirmeyin. Bu şekilde dolaşmaları ve çözülmesi zor düğümleri engellemiş olursunuz.

· Duşta saçınızın her telinin tamamen ıslandığından emin olun. Saçınızı arkaya salarak değil öne veya yana salarak yıkayın.

· Şampuan, saçı temizlemek içindir, kafayı beyaz bir köpükle doldurmak için değil. Yeterli miktarda ve doğru şekilde kullanılmalıdır. Biraz şampuanı iki avcunuza paylaştırın. Avuçlarınızı başınıza, saçların başladığı yerden itibaren sürün ve saçların uçlarına doğru devam edin. Şampuan saçta cıvık bir hal almalı, eğer köpürmeye başladıysa çok şampuan dökmüşsünüz demektir. Parmaklarınızı saçlarınızın içinden geçirerek uçlarına dek şampuanı ovala¤¤¤¤¤ dağıtın. Şampuan, saç tellerinin en üst katmanına yerleşen kiri alır. İkinci veya üçüncü defa saçı şampuanlamaya gerek yoktur. Şampuan köpükleri tek seferde gereken temizliği gerçekleştirecektir. Durularken, saçtaki tüm şampuanın gittiğinden emin olun. Daha sonra devamlı akan suyun altında yarım dakika daha durarak kalıntıların da gitmesini sağlayın.

· Saç için gereken belli başlı üç ürün vardır : Şampuan, bakım ürünleri ve saç yağı. Birkaç da basit araca ihtiyaç vardır : Seyrek dişli tarak, standart tarak ve kısa uçlu bir saç fırçası.

· Saçları yağlamak, saçların nemini kökten uca kadar korumak içim mükemmel bir yoldur. Genelde jojoba, hindistancevizi yağı ve tatlı badem yağı kullanılır. Saçları yağlamak kolay bir iştir. Önce saçlarınızı yıkayın. İyice kurutun ve tara¤¤¤¤¤ düzgünleştirin. Avcunuza iki damla yağ damlatıp iki avcunuza iyice dağıtın. Sonra avuçlarınızdaki yağı saçınızın kulak memesinden aşağıda kalan kısmına uygulayın. Kafa derinize uygulamayın çünkü kafa derisinin pH dengesini altüst edecektir. Avuçlarınızı saçınızın iki yanına gelecek şekilde kavrayıp yavaşça aşağıya, saçınızın ucuna doğru sürün. Elinizdeki tüm yağı saçınıza yedirdiğinizden emin olana dek sürdürün. Saç telleriniz kalınsa veya dalgalıysa parti parti yapabilir, yağ oranını arttırabilirsiniz. Saçınızdaki yağ, bir dahaki yıkamaya kadar saçınızda durmalıdır.

· Saçları haftada iki kez yıkamak idealdir.

· Dolanan saçları banyodan önce çözün. Saçlar ıslandığında zarar görmeleri daha kolay olur.

· Saçlar yıkanırken bir yana salarak yıkayın, kafanızın üstüne toplayıp yıkamayın. Yapmayın böyle şeyler.

· Saç bakım ürünlerini saçların uçlarına daha yoğun olarak uygulayın.

· Saç kurutma makinesi kullanmak yerine saçlarınızı kendi kendine kurumaya bırakmayı tercih edin. Makine kullanacaksanız da, önce saçınızı bir havluya sarıp bir süre bekleyin.

· Emiciliği yüksek bir saç kurutma havlusu edinin.

· Asla ama asla, saçlarınızı ıslakken fırçalamayın.

· Dolaşıklıkları çözerken aşağıdan (saçların ucundan) başlayın. Yukardan (saç kökünden) başlamayın. Haybeye uğraşmayın.

· Size uygun bir şampuan ve bakım ürünü seçmeniz önemlidir. Başka birisinin en iyi şampuanı sizin için uygun olmayabilir. Bunun için ürünlerin deneme boylarını kullanabilirsiniz.

· Saçlar ıslakken örüldüğünde dalgalar daha belirginleşir.

· Saçlarınızı boyamayın ve perma yaptırmayın. Böylece saçlarınız daha sağlıklı olur ve doğallık gibi güzel bir şey var mı? Yok.

· Ani ve kendinizi zorlayan diyetlerden kaçının. Saç kaybına neden olur.

· Sigara içmeyin. Böylece saçlarınız daha iyi kokar.

· Sigara içmeyin. Böylece saçlarınız dumandan sönükleşip donuklaşmaz.

· Sigara içmeyin. Böylece kanser olma riskini azaltırsınız. Kemoterapi saçlar için hiç iyi değildir, hatırlatayım.

· Sigara içenlerin yanında takılmayın. Çünkü, eh, yukarıdaki üç madde.

· Ortamdaki nem oranı düşükse saçlar su kaybına maruz kalır ve kurur. Kuru saç telleri daha fazla negatif elektrikle yüklenir ve tüm negatif yüklenmiş teller birbirini iterler. Sonuçta elektriklenme denen olay olur ve saç telleri havalanır. İnce saç telleri bariz derecede havalanabilir ve bu durum seyrek saçlı kimselerde daha sık görülür. Elektriklenmeyi önlemenin en basit yolu saçın nemini kaybetmemesini sağlamaktır. Nemlendirici şampuan ve kremler kullanın. Isı ile şekil veren aletleri fazla kullanmayın. Fazla jöle kullanmayın. Jöle saçı ağırlaştırsa da, saç tellerini oldukça kurutur. Alkol içeren spray jöleler kullanmayın. Plastik fırçalar kullanamayın, negati yüklenmeyi arttırır. Ev içinde nemlendirici cihaz kullanın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
uzun sac ve sac bakimi hakkinda
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Bayanlara Özel :: Cilt Bakimi, Makyaj Yöntemleri-
Buraya geçin: